» Blog » Suunto

SuuntoPlus – De beste functies voor Suunto smartwatches

Tags: Technologieën en concepten | Suunto | Slim

9.1.2025 | 8 MIN

Ben je niet tevreden met de functies of statistieken die je in een standaard Suunto smartwatch vindt? Met het SuuntoPlus platform kun je er een heel nieuw horloge van maken.

SuuntoPlus is een aanvullende functie van de Suunto-app, waarmee je je horloge kunt uitbreiden met apps die standaard ontbreken. Het werkt eigenlijk hetzelfde als hoe je apps aan je telefoon toevoegt. Doet je telefoon dit niet standaard? Daar is misschien een app voor. Ja, dat is precies het geval met Suunto smartwatches.

SuuntoPlus breidt de functionaliteit van de horloges van dit Finse merk uit en je kunt apps vinden om extra apparaten te koppelen (zoals een ActiveLook-bril of Core-lichaamstemperatuurmeting), sportapps of functies om de activiteitsmonitoring rechtstreeks van Suunto aan te vullen.

Het is belangrijk om te vermelden dat je maar 2 uitbreidingen actief kunt hebben tijdens een sportactiviteit. Dat lijkt me erg jammer, maar wat kun je doen.

Extra gegevensvelden

De functies in dit gedeelte zijn een soort "uitbreiding" van de activiteitmonitoring die rechtstreeks van Suunto komt. Meestal gaat het om een gegevensscherm of -veld.

Safe

Er schuilt schoonheid in eenvoud en dit wordt bevestigd door de functie Safe. Deze functie voegt een datascherm toe met je huidige coördinaten, een groene pijl die altijd naar je startpositie wijst en een rode pijl die naar het noorden wijst. Dus als er iets gebeurt, kun je meteen je huidige coördinaten doorgeven of terugnavigeren naar je startpositie.

De coördinaten bevallen me, maar ik zie niet veel reden om me "in te spannen" met de pijl, wanneer ik de Track Back-functie kan gebruiken, die zelfs een routepreview toont.

Weather

Waarom het weer noemen als het zo'n triviale functie is die alle horloges hebben? Dit is een soort weer in het kwadraat. Voor het grootste deel van de bevolking gaat het weer immers vooral over de vraag of je een korte broek of een joggingbroek moet dragen, maar in extreme omstandigheden heeft het weer net zo'n extreme impact. Als je bijvoorbeeld een hoge berg beklimt, kan het weer letterlijk dodelijk zijn.

Deze functie van SuuntoPlus toont de zonsopgang en -ondergang, de huidige temperatuur (inclusief watertemperatuur), luchtdruk trends en waarschuwingen voor een naderende storm. Wat ik echt leuk vind, is dat als je een route in je horloge hebt gepland en je de bestemming pas na zonsondergang bereikt, de aankomsttijd in rode cijfers wordt weergegeven. Zo’n kleinigheidje, maar wel praktisch.

Drink Alert

Vergeet je vocht bij te vullen tijdens een training of wedstrijd? Deze functie waarschuwt je elke 15 minuten dat je moet drinken.

Ghost Runner

Heb je motivatie nodig? De Ghost Runner is een virtuele rivaal die zeker kan helpen. Je stelt je totale afstand of tijd in, je doeltempo, en dan heb je een datascherm dat weergeeft:

  • hoeveel van je doel (afstand of tijd) je hebt voltooid
  • je huidige tempo
  • je doeltempo
  • hoeveel meter je voor of achter de ghost runner ligt
  • de totaal afgelegde afstand

Climb

Klim is een van mijn favoriete dataschermen. Als je een route op je horloge hebt opgeslagen, krijg je informatie over:

  • geklommen meters
  • hoeveel verticale meters je in totaal hebt gewonnen
  • in welk percentage stijging bevind je je op dit moment
  • verticale snelheid
  • NGP oftewel GAP (de herberekening van het tempo naar vlak terrein)

Real-time voorspelling van resultaten

Ik ben helemaal weg van deze functie, omdat het je huidige tempo in realtime omzet in een doeltijd voor 5 km, 10 km of halve marathon en marathon. Niet echt een marathon lopen, maar zou je willen weten hoe het voelt om een tempo te lopen dat je marathon onder de 2 uur brengt? Dit is precies de perfecte functie daarvoor! Maar eerlijk gezegd betwijfel ik of je in dit tempo op je horloge kunt kijken.

TrainingPeaks

Suunto werkt al een tijdje samen met TrainingPeaks aan zijn algoritmes, waardoor belangrijke sportmetingen in realtime kunnen worden weergegeven, zowel voor hardlopen als fietsen.

Voor hardlopen:

  • NGP – Als je bergop of bergaf rent, herberekent deze functie je equivalente tempo op het vlakke. Dus als je 7:30 bergop loopt, kan dat betekenen dat je dezelfde inspanning levert als een tempo van 4:45 op de vlakke weg.
  • rTSS – Op basis van de intensiteit van je oefening wordt het zogenaamde zuurstoftekort berekend, dat vaak meer wordt uitgedrukt in termen van trainingsbelasting (of training stress). Dit wordt echter vaak berekend nadat de sportactiviteit is beëindigd.
  • IF – Dit is de intensiteitsfactor, die wordt berekend vanaf de grens tussen de aerobe en anaerobe fase, oftewel de lactaatdrempel (bij Suunto is dit de overgang tussen de vierde en vijfde hartslagzone). Stel je deze drempel voor als waarde 1, en vanaf daar wordt je huidige hartslag proportioneel berekend.

 

IF is een zeer toegankelijke functie die je in real-time laat zien hoeveel inspanning je in je training steekt. Bij een herstelrun zou je onder de 0,75 moeten blijven. Duurlooptrainingen liggen tussen 0,75 en 0,85. Tempotrainingen bevinden zich tussen 0,85 en 0,95. Intervallen zijn alles boven de 0,95.

Suunto biedt vergelijkbare functies voor fietsers:

  • NP – Omdat een fietser tijdens het fietsen te maken kan krijgen met heuvels, bochten en moeilijker terrein, is er een zogenaamd genormaliseerd vermogen. Dit genormaliseerde vermogen vertegenwoordigt de inspanning op een stationaire fiets met constante omstandigheden. Dus als je een uur fietst op gevarieerd terrein, kan dit overeenkomen met 40 kilometer op een stationaire fiets.
  • IF – Deze factor is de verhouding tussen je huidige vermogen en je drempelvermogen. Als je drempelvermogen 280 W is (dat is waarde 1) en je rijdt op dat moment op 210 W, dan is je intensiteitsfactor 0,75.
De zones zijn ongeveer hetzelfde verdeeld als wanneer je hardloopt. Hersteltrainingen zijn onder 0,75. Duurlooptrainingen zijn tussen 0,75 en 0,85. Tempotrainingen tussen 0,85 en 0,95 en alles daarboven wordt al beschouwd als intervaltraining.

Strava Relative Effort

Relative effort is een eenheid van geleverde inspanning, bedacht door het bekende sportplatform Strava. Deze waarde kun je zowel in realtime tijdens een sportactiviteit verkrijgen als in een totaalsom, bijvoorbeeld over een week. Op basis van de hartslagzone waarin je je bevindt, verdien je punten. Natuurlijk levert hardlopen in Z4 (4e hartslagzone) je meer punten op dan dezelfde lengte rennen in Z2.

Maar een hoger getal hoeft niet altijd te betekenen dat het goed is. Een hoger getal kan je gewoon vertellen dat je jezelf onnodig overbelast.

CO2e

Dit is niet echt iets praktisch, maar voor eco-enthousiastelingen is het een leuk functie. Als je wandelt, rent of fietst, berekent het hoeveel extra uitstoot je deze planeet hebt bespaard omdat je niet hebt gereden.

Tests

Cooper test

Deze test heeft niet veel uitleg nodig. Je hebt 12 minuten en je moet zo ver mogelijk rennen. De test werd in 1968 uitgevonden door Kenneth Cooper en wordt nog steeds gebruikt voor verschillende fysieke toelatingstests (bijv. voor militairen).

Lactaattest

De lactaattest werkt ongeveer hetzelfde als die van Cooper. Hij duurt in totaal 30 minuten, waarbij de eerste 10 minuten een warming-up zijn en je daarna 20 minuten zo hard mogelijk rent om de volledige 20 minuten te volbrengen.

Deze test kan je ook helpen met andere metingen (zoals IF), omdat de smartwatch hiermee nauwkeuriger je lactaatdrempel kan bepalen en daarmee de drempel tussen hartslagzones vier en vijf.

In het algemeen krijg je twee getallen uit de test – de hartslag waarbij lactaat zich begint te vormen en het equivalente tempo daarvoor.

Shoe tester

Deze test meet je prestaties in verschillende paren hardloopschoenen. Eerlijk gezegd wordt deze functie nergens in detail beschreven, maar er wordt gekeken naar de relatie tussen je tempo en je hartslag en daaruit volgt een eigen beoordeling, namelijk een bepaald aantal hartjes per 1 km. En op basis van het aantal hartjes kun je dan bepalen welke schoenen efficiënter zijn.

FTP-test

De FTP-test is vergelijkbaar met de lactaatdrempeltest voor hardlopers. Je doet eerst een warming-up van 15 minuten en daarna ren je 20 minuten op maximaal constant vermogen (d.w.z. dat je dat gedurende de hele test kunt volhouden). Op basis hiervan wordt je functionele drempelwaarde bepaald, oftewel het maximale vermogen dat je gedurende een uur kunt volhouden.

Integriteit van andere merken apparaten

Stryd

Stryd is een voetsensor voor hardlopers en waarschijnlijk de beste optie als een hardloper zijn loopdynamiek of vermogen wil meten.

Suunto is compatibel met Stryd, dus je krijgt real-time gegevens over hardloopvermogen, verticale oscillatie en ratio, grondcontacttijd of cadans.

Een interessante functie is de Leg Spring Stiffness (LST), die bijhoudt hoe efficiënt je de elastische energie van je benen gebruikt om vooruit te komen, wat gerelateerd is aan hardloopprestaties en efficiëntie.

Een vergelijkbaar interessante functie is de Impact Loading Rate (ILR), die de snelheid meet waarmee kracht op het lichaam van de loper inwerkt tijdens de voetlanding. Het volgen van deze indicator kan je helpen te begrijpen hoeveel impact het lichaam absorbeert en zo bijdragen aan blessurepreventie en herstelstrategieën (ja, deze beschrijving heb ik schaamteloos geleend uit een artikel van Stryd).

CORE

Wanneer ons lichaam opwarmt, nemen onze prestaties evenredig af. Daarom is er een temperatuursensor die onze lichaamstemperatuur in de gaten houdt. Dankzij een app in SuuntoPlus kun je deze sensor koppelen aan een Suunto smartwatch.

ActiveLook

Dankzij deze app kun je slimme brillen van de merken ENGO, Julbo, Cosmo koppelen en zo belangrijke gegevens rechtstreeks naar het display van de bril sturen (bijv. hartslag, tempo, afstand, tijd, enz.).

Trainingen

Suunto is compatibel met veel trainingsplatforms en aanbevolen trainingen worden dan rechtstreeks naar je horloge overgebracht.

Suunto werkt met de volgende platforms:

  • TrainingPeaks
  • Humango
  • RunMotion
  • Reddiyo
  • AI Endurance
  • Nolio
  • Ultra Trail Coaching
  • Interval.icu

Het kleine nadeel is dat de meeste van deze platforms betaald zijn. Verwacht dus dat je wat extra betaalt voor coaching.

Gidsen

UTMB World Series en Golden Trail Series

Waarschijnlijk het grootste voordeel zijn de gidsen voor de volledige UTMB World Series- en Golden Trail Series-races. Het overgrote deel van deze races is onderdeel van SuuntoPlus, waardoor je niet alleen de GPX-route hebt, maar ook alle verzorgingsposten en andere locaties die tijdens de race belangrijk voor je kunnen zijn.